Sunday, June 19, 2011

Aku..Roommate...English...

peristiwa ini terjadi masa aku belajar kat UiTM dulu..aku duk kat Kolej Meranti..bersama menginap adalah 3 orang rakan sama course..nama tak yah sebut la noo... ;)

satu hari kami bersembang tentang kepentingan untuk mahir dalam bahasa Inggeris..masing-masing mengakui kurang mahir dan ingin menguasai bahasa sarwajagat ni..so aku mengusulkan cadangan..

"kita kena biasakan speaking ni..setakat kita belajar dalam kelas je tak boleh beb..kita kena praktikkan..lama-lama mesti boleh punya..apa kata mulai dari malam ni, kita kena start speaking English.."

member-member bertuah aku ni pun setuju..maka pada saat tu juga kami start speaking..bersembang..bahan-membahan..memang kelakar la..dengan masing-masing tak serius..main-main..gelak-gelak..tapi still nampak effort di situ...sehinggalah..member aku yang sorang ni mengeluarkan statement berikut...

"u cannot do that to me la..today, God pay cash u know."

hasilnya? semua pakat ketawa pecah perut..dan itulah kali pertama dan terakhir kami menjalankan sesi speaking tersebut..

** Ghafur & Jan..kalau hangpa suma sampai la ni tak expert English, hangpa suma tau la kan sapa jadi punca dia? hahahahaha....

2 comments:

jan jiddan said...

hahaha....god pay cash...aku ingat lagi muka selamber itu berkata2 sdemikian...dan aku masih ingat lagi cmna kita pakat gelak bila terdengar ayat tu...its a good effort on how to proper your english...hahahaha...

razlan ab razak said...

jan : hahaha..tu la psl...mmg klasik la moment tu..