Friday, October 7, 2011

Aku...Ramadhan...Langkawi...

Ramadhan yang baru berlalu mengingatkan aku pada satu lagi kisah yang sangat melucukan bagi aku dan beberapa rakan..ianya kisah sewaktu kami berada di Pulau Langkawi pada September 2008..begini ceritanya...

seorang teman, SAZ namanya ada tugasan luar daerah..beliau perlu pergi ke Langkawi atas urusan kerja..untuk mengelakkan bosan pergi berseorangan, SAZ mengajak aku untuk pergi sekali..kos pengangkutan dan tempat tinggal semua beliau tanggung..

aku yang sememangnya berminat dengan kawasan peranginan berpulau ni terus setuju..lagipun aku tak pernah sampai kat Langkawi ni..so cantiklah..kebetulan pula masa tu memang free..

nak dijadikan cerita, ada 3 orang jibauk rakan nak ikut sekali..FAB, IA dan JAG...kononnya masing-masing free gak..SAZ cakap no problem..memang lagi seronok la ramai-ramai pergi..so kami pun bertolak dari Shah Alam menaiki kereta SAZ..

sepanjang perjalanan memang mencabar..biasanya kalau jalan jauh, aku suka berhenti untuk minum-minum..kali ni tak boleh sebab puasa..so berhenti pun untuk isi minyak dan ke tandas saja..

sampai di Jeti Kuala Kedah, amik barang, kunci kereta, kami pun beli tiket untuk feri ke Pulau Langkawi..masa naik feri ni pun dah kelakar dah..FAB yang kononnya garang, parut sana sini, sekali tak tahan mabuk laut daaa...hahahaha...siap tertunduk2 kat seat feri tu menahan loya..hahahaha...(tapi sampai sekarang kalau tanya, memang dia tak mengaku punya...hahahaha)

sampai Langkawi, SAZ uruskan kereta sewa dan kami menginap di Langkasuka Hotel..satu bilik sumbat 5 orang..gasak la..nak ikut sangat..nasib baik bilik dia besar...

lepas hantar SAZ ke site untuk urusan kerja dia, aku, FAB, IA dan JAG ronda2 Pulau Langkawi..banyak gak kenangan menarik masa ni..antaranya ialah bagaimana FAB telah mencalarkan gps SAZ sebab tergelincir atas batu masa nak tunjuk eksyen dia..hahaha...

jalan-jalan survey coklat adalah acara wajib kalau datang sini..terutamanya bagi JAG yang mempunyai misi khas diamanahkan oleh sang puterinya..hahahaha...habis segala ceruk kedai coklat dia masuk..

petang pun tiba..lepas jemput SAZ, kami bercadang nak serbu bazar Ramadhan..tapi memandangkan orang ramai sangat, niat tu terpaksa dibatalkan..fikir punya fikir, masa dah semakin suntuk..lastly kami decide untuk beli mcD je dan makan kat bilik hotel..setel..

sampai hotel, sementara menunggu azan, kami buka TV..sembang-sembang..golek-golek..agak-agak dah dekat waktu berbuka, masing-masing dah stand by menghadap hidangan..TV1 pun melaungkan azan menandakan masuknya waktu Maghrib..serentak dengan itu, dengan selambanya IA memasukkan fries kedalam mulutnya..

FAB : oi..kau makan apasal? Belum lagi la..

IA : tu azan tu..dah masuk waktu la..

RAR : tu azan ikut time KL..kita sekarang kat Kedah..

IA : takpe..aku yakin..(buat-buat konfiden sambil terus kunyah fries..tapi muka memang tak yakin langsung..nampak sangat)

KAMI SEMUA : HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!

SAZ : sia-sia je kau puasa sepanjang hari ni..


Maka hasilnya, sepanjang berbuka tu, perut kami lebih kenyang dimasuki angin berbanding dipenuhi burger..hahahahaha...yang buat kami pecah perut adalah melihat air muka IA yang konon-konon cool dan konfiden, tapi dia tak nampak betapa cuak dan serba salahnya muka dia masa tu..sambil kunyah fries..hahahahaha...

Sampai sekarang kalau sebut je Langkawi dan bulan Ramadhan, memang kisah ini akan menjadi kisah penghibur buat kami..IA memang sampai sekarang bengang..terutamanya kat FAB yang gelakkan dia macam nak mati..hahaha...

tapi sayangnya aku tak dapat nak letak banyak gambar kenangan kat sini..gambar semua ada kat Friendster..tapi entah apa jadi kat Friendster sekarang, habis semua gambar hilang..dalam PC pun tak tau letak kat mana...2 keping ni je la yang tersesat dapat diselamatkan..snap guna kamera handphone je...











Kami menghabiskan masa di Langkawi dengan berjalan-jalan, mandi swimming pool, beli coklat dan balik semula ke Shah Alam..


** sampai sekarang teringat kata-kata seorang teman..”tak paham betul aku kenapa korang pergi bulan-bulan puasa ni..” hehehehe....

3 comments:

Mai Alias said...

abg laaannn..!! perenggan ke-9 ayat 'diamanahkan' tu saya ragu-raguuuu hahaha... org bg kita merasa lerrr =P

razlan ab razak said...

hahahaha...takpe..rezeki terima je..tapi mmg kami kagum dan terharu dgn kesungguhan 'beliau' sewaktu disana itu...

Anonymous said...

hahahaha... :D

-Cik By-