Saturday, August 20, 2011

Gadis Melayu...3 dalam 1...

lagu Gadis Melayu boleh dikatakan lagu yang 'legend' dalam industri muzik Nusantara. kenapa Nusantara? sebab lagu ni bukan saja popular di Malaysia, malahan turut menjadi fenomena di Singapura, Brunei dan negara asal lagu ini dicipta, Indonesia.

dicipta oleh komposer Indonesia, Munif Bahasuan dan Djadid L, lagu ini asalnya berentak dangdut. ia mencatatkan Ahmad Albar sebagai penyanyi asalnya. Ahmad Albar adalah penyanyi berstatus otai di Indonesia sana. mencipta nama sebagai rocker yang disegani, Ahmad pernah mencetuskan kejutan apabila beralih genre seketika dengan menyanyikan lagu berentak dangdut. antara lagu dangdut yang dinyanyikannya dan diterima dengan baik adalah Zakia (Zakiah yang dinyanyikan semula oleh Sweet Charity dan Hattan).


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfs9RWyLzkLNCrPCoi3UExFYUFVihMLvaEEYAxL3POkw4BNTvchttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS7VzyhEccbDqkBVth-0qRn-QXx8enwzpjdsDgVFL9I0bXCK5wN_w
Ahmad Albar..gambar dari dua zaman....


selepas itu, Gadis Melayu dizahirkan semula dengan nafas yang baru oleh penyanyi dari Singapura, Othman Hamzah. kali ia berentak sedikit pop. ia turut mendapat sambutan dan berjaya mengangkat nama Othman.


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTRUpjrJ4r5FwWeNy26hAeoQesHgpVvj5CcGrn1Bnext3U-1fumhttp://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTODjFfa10f0tPHypzNAd69w7kTNRrpZHWJepUZlK5fCIdTM81c
Othman Hamzah..turut terkenal dengan lagu Musliha..


selepas generasi Othman Hamzah, Gadis Melayu diperjuangkan pula dengan lebih mantap oleh Raja Pop Malaysia, Jamal Abdillah. ia sekaligus mengekalkan status lagu ini sebagai malar segar dan bertahap lagenda di Nusantara.

http://3.bp.blogspot.com/-gu7YfsxexrU/TdyjBq_2pzI/AAAAAAAAAIU/6WYW-V_34Oo/s1600/jamal1.jpghttp://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ03s3cM7szyr0B7t8boV47RhtLBvpxPlV0Lhlesp_Cq449BICp
Jamal Abdillah..suaranya tiada pengganti sehingga kini..


untuk mendengar ketiga-tiga versi lagu Gadis Melayu ini, anda boleh melayari You Tube..taip sahaja nama lagu ini beserta penyanyinya samada Ahmad Albar, Othman Hamzah mahupun Jamal Abdillah. sebab kalau taip gadis melayu je, bukan keluar lagu..entah apa-apa klip yang tak senonoh hasilnya nanti. aku dah cuba...hehehehe....

tapi istimewanya melalui blog ni, aku nak perdengarkan lagu Gadis Melayu 3 dalam 1. maksudnya melalui sebuah lagu, anda boleh dengar 3 suara penyanyi yang aku sebut di atas. jadi tak payahlah anda semua buka satu-satu kat You Tube..nak tunggu buffering lagi..hehehe...

ok, selamat berhibur... :)




** lagu ni aku jumpa kat internet masa buat research kerja production dulu..orang yang edit lagi ni jadikan satu versi memang rajin dan kreatif...terima kasih... :)

No comments: